Вимога оприлюднення змісту стандарту ДСТУ 4100:2021

ІНШІ

ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО "УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЙ І НАВЧАЛЬНИЙ ЦЕНТР ПРОБЛЕМ СТАНДАРТИЗАЦІЇ, СЕРТИФІКАЦІЇ ТА ЯКОСТІ"
створив НАКАЗ 26.05.2021 № 191 Про прийняття та скасування національних стандартів. Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 11 Закону України "Про стандартизацію", розпорядження Кабінету Міністрів України від 26.11.2014 № 1163 "Про визначення державного підприємства, яке виконує функції національного органу стандартизації" та на виконання Програми робіт з національної стандартизації на 2021 рік НАКАЗАВ: 1. Прийняти національний стандарт з наданням чинності з 01 листопада 2021 року: ДСТУ 4100:2021 2. Скасувати національний стандарт з 01 листопада 2021 року:" Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні. Загальні технічні умови. Правила, застосування." Стандарт ДСТУ 4100:2021 є частиною і основою норм правил дорожнього руху - фундаментом закону України про дорожній рух. Як відомо за порушення правил дорожнього руху законом передбачено накладення адміністративного стягнення водію або учаснику дорожнього руху, який таке порушеня вчинив. Склалася ситуація, за якою по незрозумілим обставинам документ ДСТУ 4100:2021 прийнятий і вже з01 листопада 2021 року набуде чинності, але не опублікований на жодному офіційному державному друкованому та інтернет ресурсі в повному обсязі. Такі дії або бездіяльність відповідальних осіб суперечить принципу відкритості державних органів у процессі стандартизації заходів по забезпеченню безпеки дорожнього руху, принципів законності та участі громадскості у прийнятті важливих державних норм. Така ситуація дискридитує органи державної влади, які сталими темпами проводять процес реформування системи інформування та взаємодії з громадським суспільством. Більш того, замість відкритого оприлюднення Державне підприємство «Державний дорожній науково-дослідний інститут імені М.П.Шульгiна» вже приготувалось продавати за гроші громадянам стандарт(https://dorndi.org.ua/ua/noviy-standart-na-doroghni-znaki)(http://shop.uas.org.ua/ua/bezpeka-dorozhn-ogo-ruhu-znaki-dorozhni-zagal-ni-tehnichni-umovi-pravila-zastosuvannja-44858.html), з норм якого виникає правовий наслідок у формі адміністративного стягнення. Такий склад речей вказує на порушення норм та напрямку розвитку правового демократичного суспільства. Прошу в короткий термін вчинити всі можливі заходи по оприлюдненню повного змісту ДСТУ 4100:2021.

Автор: Подласий Максим Анатолійович

Станом на 19 вересня петицію підписали 8 осіб з 25000 необхідних.