Студенти і викладачі ХНУБА проти приєднання до ХНУМГ ім. Бекетова

ОСВІТА, НАУКОВА, НАУКОВО-ТЕХНІЧНА, ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Студентська спільнота ХНУБА звертається до вас щодо ситуації, яка склалася навколо вирішення долі нашої «альма-матер». Ми дуже стурбовані подіями останнього часу та категорично проти, щодо приєднання нашого вишу до ХНУМГ.

Досліджуючи ідею питання ми з’ясували, що у лютому 2021 року вийшло розпорядження керівництва про фінансову неспроможність ХНУБА.

З метою подолання кризи у травні, з ініціативи ради архітектурного факультету, двічі було проведено збори Вченої ради Університету, де двічі було підтверджено намір ініціювати входження ХНУБА в структуру НТУ «ХПІ».

Головною ідеєю було збереження цілісності освіти архітекторів і будівельників, коли студенти двох різних факультетів мають безпосередню можливість професійного спілкування, і отримання необхідних знань на кафедрах різних факультетів.

Таку ініціативу, про створення Інституту Архітектури і Будівництва, підтримало і керівництво ХПІ, і Вчена рада цього шанованого вузу.

3 вересня 2021 року, за участю представника міністерства, але без участі ректорів ХНУБА і ХПІ, відбулися збори Ради ректорів Харкова, де присутні віддали свій голос «за» пропозицію про об'єднання «ХНУБА і ХНУМГ». Але остаточне рішення за Кабінетом міністрів України

ПОЗИЦІЯ
У Харківському національному університеті будівництва і архітектури навчається близько 2000 студентів, які вступили для того, щоб отримати найякіснішу освіту України та стати справжніми експертами в своїх галузях. Тож ми, студенти, не підтримуємо об’єднання з Харківським національним університетом міського господарства ім. О.М. Бекетова з ряду причин, вказаних нижче.

ПРИЧИНИ
1. Однією з умов об’єднання ХНУБА з ХНУМГ є реструктуризація викладацьких кадрів (факультетів і кафедр, носіїв унікальних методик проектування та будівництва) та, як наслідок, знищення, а в найкращому разі розпорошення, унікальних освітніх методик. Таким чином, будуть назавжди втрачені столітні напрацювання у цих сферах, а з тим і майбутні кваліфіковані спеціалісти, що сьогодні навчаються у ХНУБА, а згодом будуть працювати на користь нашої держави та світу. Адже безліч стратегічних для держави споруд було збудовано за рахунок навчальної та наукової бази ХНУБА (ХІБІ), за участі випускників університету, викладачів та працюючих студентів.

2. ХНУБА є другим у рейтингу архітектурних ВНЗ України за 2021 рік, в той час як ХНУМГ ім. О.М. Бекетова там взагалі немає.

3. Серед абітурієнтів, студентів і випускників репутація двох ВУЗів (ХНУБА та ХНУМГ) – геть різна по ряду багатьох позицій.

4. ХНУМГ немає спеціалізації "Реконструкція, реставрація архітектурних об'єктів". Якщо ХНУБА більше не буде існувати, то ситуація з реставрацією та збереженням пам'яток архітектури в Україні значно погіршиться. А ми, як сучасна держава, маємо зберігати нашу історію та культурну спадщину.

5. Об’єднання з ХНУМГ означає втрату навчальних корпусів ХНУБА. У головному корпусі на вул. Сумській, 40 розташовано ряд унікальних дослідних та експериментальних лабораторій, в яких проводяться дослідження, важливі для будівельної та інженерної сфери держави.

ВИСНОВОК
Таким чином, вищевказане рішення Ради ректорів Харківської області ніяк не покращить якість підготовки фахівців у сфері архітектури та будівництва. А навпаки – знищить 90-річний досвід, яким могли б і надалі користуватися викладачі й студенти ХНУБА.

ПРОПОЗИЦІЯ
Схвалити збереження ХНУБА як самостійного університету, заради збереження якості освіти архітекторів і будівельників. В разі неможливості – схвалити приєднання ХНУБА як самостійного цілісного інституту до структури НТУ "ХПІ".

Ми, студенти, любимо наш Університет. Для нас - це другий дім, який ми не хочемо втрачати. Як у батьківській квартирі, в будівлі на Сумській, 40, ми можемо отримувати знання, працювати, дискутувати, спілкуватися в атмосфері комфорту та злагоди. Для нас це важливо.
Хай живе ХНУБА!

Автор: Пересада Дар'я Дмитрівна

Станом на 29 листопада петицію підписали 1802 особи з 25000 необхідних.