Перейменувати Чорне море у "Мертве чорне море"

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

Чорне море переживає справжню екологічну катастрофу, до якої влада має прямий стосунок. Однак врятувати море, зберегти його чистоту, або принаймні вжити заходів задля сповільнення темпів його забруднення чиновники навіть не намагаються.

Вказана петиція має на меті привернути увагу Кабінету міністрів України до злочинної бездіяльності органів місцевої влади Одещини. Адже на темі "очищенню стічних вод", котрі зливають у Чорне море, можновладці влаштовують хіба що дерибан державних коштів.

Чорне море сьогодні має зелений колір. І це не забаганки природи. Це наслідок безконтрольного його забруднення та справжнього екоциду!

- у селі Крижанівка в Одеському районі водорості поточного року заполонили все узбережжя через безконтрольне злиття нечистот
- на березі Хаджибейського лиману у червні утворилося безкрає кладовище креветок. Їх прошарок місцями  сягав 15 см
- уздовж усього узбережжя Чорного моря чи не кожного літнього сезону протягом останніх років утворюються "озера" мертвих медуз
- у прибережних зонах море забруднене фекаліями.

Взимку в Одесі викид стоків здійснюється в Чорне море в безпосередній близькості від берега. Належного очищення вони не проходять. “Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” постійно публікує результати моніторингових досліджень якості морської води, і вони засвідчують катастрофічні зміни.

Поліпшити ситуацію мав проект "Глибоководний випуск", на будівництво якого держава передбачила майже 600 млн грн. Проєкт стартував у 2010 році та передбачав прокладання труб для скидання очищених стічних вод в Одеську затоку на відстань 4 км від берега. До цього часу будівництво "випуску" так і не було завершено, натомість перетворилося лише на чергову корупційну схему збагачення злочинного угруповання з-поміж шахраїв і місцевих чиновників.

Забруднюють морські води й нафтопродукти в портах та на шляху танкерних перевезень. Жодних кроків на розв'язання цієї проблеми також не вживається.

Як наслідок:

- за даними дослідження Програми розвитку ООН в Україні (UNDP), кількість сміття у Чорному морі – майже вдвічі вища, ніж у Середземному. 83% з нього – пластик.
- пестициди й ртуть в Чорному морі перевищують допустимі норми у кілька разів та становлять загрозу здоров'ю людей.
- Хаджибейська дамба перебуває під загрозою прориву і може спровокувати техногенну катастрофу.

Вимога до Кабінету міністрів України, Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, Міністерства розвитку громад та територій України:

1). Негайно проаналізувати інформацію щодо екологічного стану Чорного моря
2). Згідно з отриманими висновками, встановити коло винних у доведенні до такого стану моря чиновників, та передати відповідні матеріали у правоохоронні органи України
3). Розпочати реалізацію першочергових заходів з очищення стічних вод, які скидаються в море, зокрема, шляхом запуску "Глибинного випуску"
4). Вжити заходів з недопущення прориву Хаджибейської дамби

Автор: Головко Марія Семенівна

Станом на 17 жовтня петицію підписали 2 особи з 25000 необхідних.