Опублікувати результати всіх проведених атестувань поліцейських поіменно. Внести зміни до Інструкції про порядок атестування, вказавши, що публікуватися мають результати всіх проведених атестувань.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДОТРИМАННЯ ЗАКОННОСТІ ТА ОХОРОНИ ПРАВОПОРЯДКУ, РЕАЛІЗАЦІЯ ПРАВ І СВОБОД ГРОМАДЯН, ЗАПОБІГАННЯ ДИСКРИМІНАЦІЇ

Все частіше в засобах масової інформації з’являються повідомлення про події на кшталт таких: “Криве Озеро: головний підозрюваний узагалі не проходив атестацію. Іншого звільнили - але він поновився” (texty.org.ua), “Затриманий у справі про вбивство Цукермана поліцейський Трубаченко не пройшов переатестацію, але поновився через суд” (ua.censor.net.ua), “Вбивство у Кривому Озері: головний підозрюваний не проходив атестацію” (fakty.ictv.ua), “Луценко взяв у ГПУ “мєнта з самого пекла старого МВС”, який провалив атестацію в Нацполіцію” (novynarnia.com), “Цюприк не пройшов переатестацію в поліції та ввів в оману керівництво ГПУ” (ua.112.ua), “Звільнений з ГПУ Цюприк претендує на заступника директора в Держбюро розслідувань” (hromadske.ua) та ін. На жаль, такі події виглядають тенденційно і руйнують довіру до процесу атестування і реформи МВС в цілому. Суспільна дискусія навколо цих тем набуває дедалі більшого поширення.

Можна стверджувати, що ймовірність вищезгаданих подій була б значно нижчою, а довіра до процесу атестування зросла б, якби цей процес відбувався більш прозоро і громадськість мала б змогу не тільки брати участь у проведенні співбесід, а й контролювати результати проведених атестувань в цілому. Будь-яка людина повинна мати змогу легко дізнатися і перевірити, чи були звільнені поліцейські, які, за результатом атестування, були визнаними такими, що не відповідають посадам, чи, можливо, хтось з таких поліцейських відновився на посаді за рішенням суду; як взагалі пройшов атестування той чи інший поліцейський; чи не намагається звільнений за результатами атестування поліцейський влаштуватися на посаду в інші правоохоронні структури; та ін.

З огляду на те, що інформація про результати проведених атестувань поліцейськими є суспільно значимою, а такі дані, як прізвище, ім’я, по батькові, посада та результат проходження атестування, не є персональними, просимо задовольнити дану петицію, а саме:

- опублікувати на сайті Національної Поліції результати по всім проведеним атестуванням поліцейських окремо по кожній області: поіменний список поданих до атестування, результати проходження атестування кожним поліцейським з урахуванням поданих апеляцій, якщо такі були, і результатів їх розгляду. Якщо за результатами проведення атестування поліцейський був визнаний таким, що не відповідає посаді і підлягає звільненню, але був відновлений на посаді через суд, - вказати таку інформацію також;

- внести зміни до Інструкції про порядок проведення атестування поліцейських, затвердженої наказом Міністерства внутрішніх справ України від 17.11.2015 №1465, згідно з якою на сайті поліції розміщується інформація щодо результатів атестування стосовно тільки тих поліцейських, які не ознайомилися з результатами свого атестування; вказавши натомість, що публікуватися мають результати всіх проведених атестувань.

Автор: Максимович Юрій Сергійович

Станом на 25 червня петицію підписали 2902 особи з 25000 необхідних.