ПРИСКОРЕННЯ ДІЙ МІНЕНЕРГО ТА НКРЕКП З ПИТАННЯ ТЕХНІЧНОГО ОБСЛУГОВУВАННЯ ГАЗОВИХ СИСТЕМ В БАГАТОКВАРТИРНИХ БУДИНКАХ

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

Для забезпечення безпеки газопостачання та готовності внутрішньобудинкових систем газопостачання, що знаходяться у спільній власності співвласників багатоквартирного будинку, до надання послуг з розподілу та постачання природного газу вимагаємо від Міненерго та НКРЕКП невідкладно прийняти свої підзаконні акти відповідно до закону №1060-IX для забезпечення можливості провести ТО внутрішньобудинкових систем газопостачання за індивідуальними договорами відповідно до Типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку.

З 1 травня 2021 року набув чинності закон №1060-IX “Про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання окремих питань у сфері надання житлово-комунальних послуг”. Відповідно до цього закону:
«4. Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у двомісячний строк з дня набрання чинності Порядком технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та видів робіт, які є обов’язковими під час технічного обслуговування, розробити та затвердити:
граничні рівні вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку. [1 вересня 2021 року]
5. Центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику в нафтогазовому комплексі, у двомісячний строк з дня набрання чинності цим Законом розробити та затвердити Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та види робіт, які є обов’язковими під час технічного обслуговування. [1 липня 2021 року]
6. Операторам газорозподільних систем у тримісячний строк з дня набрання чинності цим Законом поінформувати мешканців газифікованих багатоквартирних будинків про необхідність укладення договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання окремо на кожний багатоповерховий будинок шляхом розміщення такої інформації у квитанціях на оплату послуг з розподілу природного газу, в електронних особистих кабінетах та у загальнодоступних місцях на інформаційних стендах будинків.» [1 серпня 2021 року]
Станом на 2 листопада 2021 року зазначені нормативно-правові акти незатверджені, це блокує подальші дії операторів газорозподільних систем, а саме відповідно до ст. 19 закону “Про житлово-комунальні послуги”:
«Оператор газорозподільних систем у місячний строк з дати затвердження Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, типового договору на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирних будинках та граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг з технічного обслуговування зобов’язаний розмістити на своєму офіційному веб-сайті публічний договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та інформацію про кошторисну вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання кожного багатоквартирного будинку, розташованого на території його ліцензійної діяльності.»
Завдяки неприйняття таких необхідних законодавчих актів, монополіст не несе ніякої відповідальності за свої дії та безпідставно відключає будинки від газу.
Вимагаємо невідкладно відповідно до закону виконати зобов’язання НКРЕКП, Міненерго, Операторам газорозподільних систем:
1) розробити та затвердити Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та види робіт, які є обов’язковими під час технічного обслуговування.
2) розробити та затвердити Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку;
3) розробити та затвердити методологію розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, які виконуються операторами газорозподільних систем;
4) розробити та затвердити граничні рівні вартості виконання видів робіт та послуг, що входять до технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку;
5) розмістити на своєму офіційному веб-сайті публічний договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку та інформацію про кошторисну вартість технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання кожного багатоквартирного будинку, розташованого на території його ліцензійної діяльності.

Автор: Зайченко Олеся Валеріївна

Станом на 29 листопада петицію підписали 240 осіб з 25000 необхідних.