Закріпити у статтях 50, 51 та 52 Кодексу законів про працю України норму про чотириденний робочій тиждень.

ПРАЦЯ І ЗАРОБІТНА ПЛАТА

Продуктивність праці людини обумовлена багатьма факторами.

Найвпливовішим є баланс часу “робочій-власний”, бо ми працюємо, щоб жити, а не навпаки.

Не слід чекати високих показників праці у людини, в якої не вирішені власні проблеми поза межами роботи. Навіть гірше – це може стати джерелом непередбачених ризиків.

Ту норму праці, яка діє зараз, ми “отримали у спадок" від СРСР (7 березня 1967 року) за часів, коли ефективність праці підмінялася кількістю людських ресурсів, залучених для виконання задач. Про власне життя у ті часи годі й говорити: “партія” зухвало втручалася навіть у інтимні стосунки – розлучення “пророблялися” на партійних зборах.

Досвід останніх років інших країн (серед них - Ірландія, Ноів Зеландія, Японія, Сполучені Штати Америки та ін.), які перевірили запроваждення чотириденного робочого тижня, свідчить щонайменше про збереження, а в переважній більшості – про підвищення продуктивності праці ([1] [2] [3] [4] [5] [6] та ін.).

Наша держава достойна розквіту і невпинного розвитку!
Україна буде міцніти, коли найважливіше - праця ії громадян - буде максимально ефективною.

Отже, пропозиція: закріпити у статтях 50, 51 та 52 Кодексу законів про працю України норму про чотириденний робочій тиждень.

________________
[1] www.shrm.org/hr-today/news/all-things-work/pages/four-day-workweek.aspx
[2] www.nytimes.com/2018/07/19/world/asia/four-day-workweek-new-zealand.html
[3] www.npr.org/2019/11/04/776163853/microsoft-japan-says-4-day-workweek-boosted-workers-productivity-by-40

[4] https://www.narcity.com/4-day-workweek-is-being-tested-all-over-canada--heres-how-its-going
[5] https://www.bbc.com/news/business-57724779
[6] https://www.forbes.com/sites/jackkelly/2021/05/28/the-future-of-work-will-be------------five-hour-days-a-four-day-workweek-and-flexible-staggered-schedules/

Автор: Клепач Андрій Володимирович

Станом на 29 листопада петицію підписали 61 особа з 25000 необхідних.