Дозволити використання бустерної дози вакцини від COVID-19 для щеплених вакциною CoronaVac

ОХОРОНА ЗДОРОВ'Я

Пане прем'єр-міністре, прошу прийняти до уваги зміст петиції та доручити МОЗ терміново переглянути рекомендації щодо використання бустерної дози вакцини від COVID-19 для щеплених вакциною CoronaVac від SinoVac Biotech.

Згідно до останніх даних імуногенність вакцини є досить низькою, а її еффективніть проти дельта-варіанта віруса SARS-CoV-2 є сумнівною. У більшості вакцинованих дорослих людей захисний титр антитіл драматично падає після 4 місяців та, вірогідно, не здатен захистити від симптоматичного перебігу хвороби [1].

Багато країн провели тестування [2] та легалізували використання бустерних доз векторних та мРНК-вакцин у поєднанні з вакциною CoronoVac. Серед них Чилі [3], Сингапур [4] та багато інших країн Латинської Америки та Азії.

У цей же час, кожен місяц в Україні знищуються тисячі доз невикористаних вакцин [5], що були надані країні міжнародними донорами в рамках программы COVAX. Попит у громадян на вакцини від компаній AstraZeneca та Moderna, що надаються в рамках програми згідно відкритим даним доволі низький. Очевидно, що така недбалість та низька ефективність реалізації програм міжнародної допомоги псує імідж країни та утруднює подальшу співпрацю.

До того ж, CoronoVac визнано WHO, але не визнано такими авторитетними агенціями як EMA та FDA, що значно ускладнює подорожі для вакцинованих CoronoVac громадян.

Приймаючи все вищесказане прошу ініціювати терміновий перегляд рекомендації МОЗ.

[4] - http://www.gov.sg/article/sinovac-coronavac-included-in-the-national-vaccination-programme
[5] - http://news.liga.net/ua/society/news/kuzin-ob-utilizatsii-500-000-doz-astrazeneca-antivaktsinatory-govoryat-o-tromboze

Автор: Арехта Дмитро Олександрович

Станом на 29 листопада петицію підписали 53 особи з 25000 необхідних.