Терміново врятувати від руйнування «Військове училище» («Штаби військових поселень») у м. Чугуєві, Харківської обл.

КУЛЬТУРА ТА КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА, ТУРИЗМ

«Військове училище» («Штаби військових поселень») - будівля XIX ст., розташована у місті Чугуєві, за адресою: пл. Соборна, 2. Це об’єкт державної форми власності, що перебуває на державному обліку як пам’ятка архітектури та містобудування національного значення (охоронний № 704), відповідно до постанови Ради Міністрів України від 24.08.1963 р. № 970.
Ця будівля має багату історію. Під час перебування тут школи військових топографів майбутній всесвітньо відомий художники Ілля Рєпін брав у ній свої перші уроки малювання. Більше, ніж півсторіччя у будівлі містилося Чугуївське юнкерське піхотне, а згодом - військове училище. У грудні 1917 року, за місяць до подій під ст. Крути, саме українізоване Чугуївське училище стало першим військовим підрозділом Української Народної Республіки, який вчинив збройний спротив більшовицьким військам. Багато випускників Чугуївського юнкерського училища займали найвищі посади у арміях кількох країни, зокрема - були міністрами та генералами армії УНР. І це лише декілька яскравих фактів, пов’язаних з минулим цієї будівлі, яка є дорогоцінним культурно-історичним скарбом Чугуєва, Слобожанщини та всієї України.
На превеликий жаль, зараз ми втрачаємо цей скарб буквально на очах. Будівля, більша частина якої не використовується вже більше 20 років, стрімко руйнується. Темпи руйнації останнім часом набрали загрозливих масштабів. Великі обвали стіни північного фасаду східного корпусу будівлі відбулись у 2014 та 2019 роках, а найстрашніший обвал цієї ж стіни - у листопаді 2021 року. Майже половини стіни вже не існує, а у будь-яку хвилину може обвалитись весь фасад або цілий корпус. Це створює, до того ж, серйозну небезпеку для людей, адже фрагменти стіни падають на проїжджу частину вулиці, що може привести до нещасного випадку.
Неодноразово чугуївці звертались по допомогу у ремонті аварійної будівлі до влади - виконавчого комітету Чугуївської міської ради, Харківської обласної ради, Харківської обласної державної адміністрації, Фонду державного майна України, Президента України, тощо. Але жодне звернення не мало практичних наслідків - невідкладні заходи не вживались.
У поточному році «Штаби військових поселень» у Чугуєві увійшли до рейтингу проектів, які будуть реалізовані в рамках президентської програми з реставрації та відновлення пам’яток «Велика реставрація». Але, не зважаючи на загрозу руйнації та потребу у невідкладних заходах, будівля не потрапила до переліку проектів програми «Велика реставрація», які будуть реалізовані у 2021 році, затверджений Міністерством культури та інформаційної політики України.
Враховуючи викладене вище, просимо терміново врятувати від руйнування пам’ятку архітектури та містобудування національного значення «Військове училище» («Штаби військових поселень») у м. Чугуєві шляхом включення до переліку проектів програми «Велика реставрація», які будуть реалізовані у 2022 році, або вжити інші невідкладні заходи, що передбачені чинним законодавством України.

Автор: Левченко Артем Володимирович

Станом на 29 листопада петицію підписали 56 осіб з 25000 необхідних.