Підвищення штрафів за шкоду екології

ЕКОЛОГІЯ ТА ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

Ми вважаємо необхідним внести правки до статті 68 «Відповідальність за порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища.»
Відповідальність в екологічному праві є важливим складовим елементом правового забезпечення раціонального природокористування, відновлення екологічних об’єктів і охорони довкілля, яка, в свою чергу, має на меті покарання винних, припинення і попередження порушень законодавства у галузі природокористування та охорони навколишнього природного середовища, а також поновлення порушених прав власників природних ресурсів і природокористувачів.
Порушення законодавства України про охорону навколишнього природного середовища тягне за собою встановлену цим Законом та іншим законодавством України дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність.
Більшість підприємств для того щоб уникнути перевірки сплачує штраф всього у 765 гривень. За викид отруйний речовин в атмосферне повітря без належного дозволю штраф за законодавством становить максимум 136 грн. Система екологічного контролю недієва, майже ніхто не подає на порушників до суду. Екологічна ситуація погіршується через безкарність. Найбільший штраф за забруднення для посадових осіб становить – 1700 грн, а для фізичних всього 1300. Сума збитків довкіллю кожного року зростає, станом на 2021 рік ця сума перевищує 4 млрд. гривень, проте порушники сплатили вдвічі менше.
Попри те, що екологічні проблеми загострюються, органи контролю ініціюють менше перевірок, часто спостерігається корупція, бо порушнику значно дешевше сплатити штраф, ніж провести низку природоохоронних заходів.
Для того, щоб урегулювати становище екологічної ситуації в Україні ми пропонуємо:
1. Створити пункти моніторингу та удосконалити існуючу систему моніторингу стану навколишнього середовища.
2. Стосовно всіх екологічних правопорушень, які містяться в розділі 7 КУпАП «Адміністративні правопорушення у сфері охорони природи, використання природних ресурсів, охорони культурної спадщини» посилити цивільно-правову та адміністративну відповідальність .
3. Збільшити адміністративні стягнення за шкоду природі у 4-5 разів, задля компенсації збитків екологічному середовищу.

Автор: Коваленко Дар’я Станіславівна

Станом на 20 травня петицію підписали 17 осіб з 25000 необхідних.