Про повернення в цифровий ефір українських телеканалів «ЕСПРЕСО», «5-ГО» і «ПРЯМИЙ»

ІНФОРМАЦІЙНА ПОЛІТИКА, ДІЯЛЬНІСТЬ ЗАСОБІВ МАСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ

4 квітня державний концерн РРТ без попередження викинув з ефіру три загальнонаціональні мовники. Мовлення українських незалежних телеканалів «ЕСПРЕСО», «5-го» і «ПРЯМОГО» було незаконно припинено в період, коли в Україні триває війна з росією, в тому числі інформаційна.
Свої дії керівництво концерну РРТ жодним чином не пояснює, а письмові звернення від телекомпаній ігнорує.
Такими діями фактично обмежується свобода слова.
Журналісти всіх трьох телекомпаній неодноразово заявляли про дотримання єдиної інформаційної політики держави. Свобода слова завжди була однією з найбільших цінностей українського суспільства і підтвердженням демократичного та європейського вектору нашого розвитку.
Ми переконані, що незаконне виключення з ефіру українських телеканалів під час війни є нічим іншим, як підривною диверсійною роботою, яка завдає шкоди національним інтересам України, уряду та Президенту України.
Україна проклала довгий шлях до членства в ЄС. Сьогодні ціною життів наших громадян та в боротьбі за власну державність ми нарешті отримали опитувальник для набуття статусу кандидата на членство в ЄС, значна частина якого присвячена питанням свободи слова як важливої цінності демократичного європейського суспільства.
Проте, на жаль, ситуація щодо відключення незалежних українських патріотичних каналів може поставити під сумнів відповідність України критеріям членства в ЄС та готовності охороняти свободу слова, верховенство права та інші принципи демократії як провідна європейська держава.
Окрім того, концерн РРТ незаконно позбавив багатомільйонну аудиторію глядачів телекомпаній права на отримання інформації.
Просимо Вас звернути увагу на дії керівництва державного концерну РРТ, які порушують конституційні права колективів телеканалів «ЕСПРЕСО», «5-ГО» та «ПРЯМОГО», права великої аудиторії глядачів цих телеканалів та несуть загрози принципам демократії та свободи слова, а також членству України в ЄС.
Просимо невідкладно вжити відповідних заходів для повернення телеканалів «ЕСПРЕСО», «5-ГО» та «ПРЯМОГО» в цифровий ефір.
Ми переконані, що тільки дотримуючись єдиної інформаційної політики, принципів свободи слова та верховенства права нам вдасться перемогти не лише інформаційну навалу ворога, а й наблизити спільну перемогу України над агресором.
Слава Україні!

Відповідь дана:

Автор: Гандзюк Ірина Богданівна

Петицію підписали 25492 особи з 25000 необхідних.

ВІДПОВІДЬ НА ЕЛЕКТРОННУ ПЕТИЦІЮ

Відповідно до статті 40 Конституції України, статті 23-1 Закону України “Про звернення громадян” та Порядку розгляду електронної петиції, адресованої Кабінету Міністрів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 липня 2016 р. № 457, Кабінетом Міністрів розглянуто електронну петицію № 41/004163-22еп щодо повернення в цифровий ефір українських телеканалів “ЕСПРЕСО”, “5 канал” і “ПРЯМИЙ”, розміщену 18 квітня 2022 р. на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів (Єдиний веб-портал органів виконавчої влади), яку підтримали понад 25 тис. громадян.
Повідомляємо, що Кабінет Міністрів системно реалізовує політику, спрямовану на забезпечення доступу громадян до інформації; зміцнення матеріально-технічних, фінансових, організаційних, правових і наукових основ інформаційної діяльності; забезпечення ефективного використання інформації; сприяння постійному оновленню, збагаченню та зберіганню національних інформаційних ресурсів; створення загальної системи охорони інформації; сприяння міжнародному співробітництву в галузі інформації і гарантування інформаційного суверенітету країни; сприяння задоволенню інформаційних потреб українців за кордоном. Державну інформаційну політику в Україні розробляють і здійснюють відповідні органи державної влади.
Радою національної безпеки і оборони України 18 березня 2022 р. прийнято рішення “Щодо реалізації єдиної інформаційної політики в умовах воєнного стану”, яким встановлено, що в умовах воєнного стану реалізація єдиної інформаційної політики є пріоритетним питанням національної безпеки, забезпечення якої реалізується шляхом об’єднання всіх загальнонаціональних телеканалів, програмне наповнення яких складається переважно з інформаційних та/або інформаційно-аналітичних передач на єдиній інформаційній платформі стратегічної комунікації — цілодобовому інформаційному марафоні “Єдині новини #иАразом”.
Зазначене рішення Ради національної безпеки і оборони України введено в дію Указом Президента України від 19 березня 2022 р. № 152. На виконання Указу Президента України та рішення Ради національної безпеки і оборони України Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення - державний оператор телерадіомовлення, радіорелейного та супутникового зв’язку забезпечує на всіх наявних частотах трансляцію телевізійного марафону відповідно до графіка.
Ураховуючи суспільний інтерес до питань, порушених у петиції, Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації спільно з Міністерством культури та інформаційної політики доручено додатково опрацювати їх та про результати Вас поінформувати.

Додаток до рішення