Зниження вартості зрідженого нафтового газу

ТРАНСПОРТ І ЗВ'ЯЗОК

Для запобігання рости соціальної напруги, зниження цін на логістику та покращення екологічного стану в Україні:
- надати для пропан-бутану автомобільного (зріджений нафтовий газ, LPG) пільгові умови оподаткування: впровадження ставки акцизу "0%"
- спрощення процедур реєстрації ГБО в автомобілі (на даний час "сертифікація), з становленням граничних обґрунтованих цін, які унеможливлять утворення сірих схем
- створити цільові програми для стимулювання розвитку альтернативних палив в Україні.

Коментар:

Україна має дуже великий автопарк, яких за останні 10 років був переобладнаний під використання пропан-бутану (зрідженого нафтового газу, LPG). Це дуже позитивно впливає на екологічну ситуацію та знижує фінансове навантаження на бюджети громадян та бізнесу (через більш привабливу ціну).

Загальна світова практика, яку підтримують та розвивають у всіх розвинених країнах, передбачає формулу вартості 1 літра LPG в розмірі 50% від стандартного бензина марки А95. Окрім цього в багатьох країнах запроваджено додаткові ДЕРЖАВНІ програми стимулювання розвитку альтернативних палив через:
- впровадження нульових ставок оподаткування таких палив
- часткового відшкодування державою витрат на переобладнання паливної системи
- відміну плати за паркування у містах
- спрощення процедур реєстрації

В останні два роки, в Україні, створюються умови, які навпроти протидіють розвитку альтернативних палив. Це робиться через штучні маніпуляції з вартістю палива, створення сірих бюрократичних схем, які під егідою "безпеки", фактично налагодили канал відбору грошей з автовласників під час реєстрації ново встановленого обладнання, що інколи підвищує собівартість на 20%!

Ситуація з розвитком альтернативних палив потребує підтримки та втручання, мета якого є:

1. Зниження вартості альтернативних палив (LPG - пропан бутану та інших)
2. Скасування непрозорих бюрократичних процедур та створення простих та прозорих автоматизованих, мета яких є не збагачення окремих приватних структур, а фіксація факту переобладнання.
3. Створення сприятливих умов (на рівні законодавчих та податкових ініціатив) для розвитку
альтернативних палив в Україні на період 2022-2050 року для досягнення цілей, які були зазначені під час кліматичного саміту в Парижі.

Автор: Покормяко Олександр Юрійович

Станом на 20 травня петицію підписали 1068 осіб з 25000 необхідних.