Зробити освіту доступнішою

ОСВІТА, НАУКОВА, НАУКОВО-ТЕХНІЧНА, ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

"Відповідно до статті 41 Закону, зовнішнє незалежне оцінювання результатів навчання є невід’ємною складовою частиною системи зовнішнього забезпечення" не свідчить про якість освіти і не створює ефективний та прозорий механізм контролю, зменшуючи корупційні ризики. Це не зовсім так. Це написано для людей, але ті, що в системі, добре знають, що це просто декоративний ремонт. Не можна позбавляти дітей можливості отримати освіту, якщо освітяни лише формально називаються освітянами. Не можна, аби працівники освітньої сфери психологічно знущалися над дітьми, або тими, хто залежить від їхньої оцінки. Давно вже на часі змінити саме звертання до дитини. Так, не "ти", а "Ви". Ми не ходили разом під стіл, навіть якщо за віком є старшими за наших дітей... І якщо освітяни беруть, або навіть вимагають хабарі, то проблема не в оцінюванні, а в самому підході. Потрібно скасувати ЗНО. ЗНО - це кросворд. Немає творчих робіт і завдань, є купка примітивних питань. І навіть не купка, а купище. Найогидніше, що їх же хтось штампує, тобто придумує, мудригує... Можна, звісно, проводити це оцінювання, але навіщо? Якщо в університетах зробити освіту доступною для всіх, то не треба вигадувати способи для не-освіти. До першої сесії, панове. До першої сесії... Перша сесія, наступна сесія. Якщо студент складає іспити, то вчиться далі, потім складає випускні іспити, отримує диплом і направлення. Направлення, панове. На першу роботу, де має право працювати 3-5 років поспіль. Це цілком реально, якщо в школах, коледжах, училищах, як і раніше, викладати матеріал, а не знущатися з учнів. Навіть без іспитів та оцінок. Журнал оцінок потрібен лише вчителеві як результат його успіхів, а не учня. Учитель має давати знання, а не оцінювати учня. Заохочувати, а не відбивати охоту до знань та звершень. Діти - не ослики з морквинкою. МОН України нарешті повинен навчитися розробляти програми для держзамовлення. І реально пропонувати кількість місць щороку. Ті ж студенти, які не змогли потрапити на держзамовлення, можуть навчатися платно, на контрактній основі, або як вільний слухач. Так, можливо, на останньому курсі студенти з держзамовлення не зможуть скласти сесію, і тоді вільний слухач, що має хороші оцінки, отримає диплом. Крім того, дана опція повинна бути доступною лише для громадян України. Це стосується і тих, хто вчиться платно. Це не буде полегкістю освітянам, або ще одним коритом. Перепрошую. Це будуть рівні можливості для всіх. Не можна людям говорити, що вони зайві (що їхні батьки даремно народили їх, що всі мають планувати народження дітей, як у Китаї..що лише діти генерала можуть бути генералами). Ми всі різні. І не завжди син учителя повинен ставати вчителем... Це треба нарешті зрозуміти нашому суспільству, а особливо нашим учителям. Це не буде збитково. І не буде стресово. Крім того, навчальним закладам доведеться змінитися..як і людям. Інший підхід, інші цінності.

Автор: Шупик Валентина Анатоліївна

Станом на 18 серпня петицію підписали 24 особи з 25000 необхідних.