Скасувати або максимально спростити процедуру оформлення виїзду на постійне місце проживання за кордоном

ІНШІ

На момент початку широкомасштабного вторгнення армії Росії на територію України в країні знаходилося багато громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60, які перебували з тимчасовим візитом і мали повернутся до країн де вони постійно проживають. Ці чоловіки мають за кордоном сім'ї, домівки, роботу. Також мають інші зобов'язання, в тому числі і фінансового характеру - годувати свої сім'ї, сплачувати рахунки, кредити, іпотеки тощо. Також є і студенти, яким потрібно вчасно скласти іспити, захистити диплом.

Наразі ці чоловіки не мають можливості повернутися додому, навіть за наявності закордонних документів що очевидно посвідчують їх постійне проживання за кордоном.

Офіційна позиція влади - дозволено виїжджати особам, які виїхали до інших держав на постійне місце проживання, що відповідно документально підтверджено. І далі йде пояснення - має бути відмітка в паспортному документі "Постійне проживання в "______" або печатка "Оформлено виїзд на постійне проживання". Наразі така печатка відсутня у переважної більшості громадян що постійно проживають за кордоном, так як ця процедура на сьогоднішній день є необов'язковою та сенсу в ній насправді небагато. Це чистої води формалізм з коріннями які йдуть ще з часів радянського союзу.

Офіційна процедура дуже бюрократична и займає понад три місяці. А наразі Державна міграційна служба України просто не приймає документи на розгляд і навіть якби приймала, то для проставлення печатки необхідно оформити зняття з реєстрації місця проживання, а під час дії воєнного стану надання цієї послуги призупинено.

Державна міграційна служба України — є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ України.

Звертаємося до Кабінету Міністрів України для сприяння вирішення питання щодо скасування або максимального спрощення процедури оформлення виїзду на постійне місце проживання за кордоном для громадян України які мають дійсні документі інших країн що надають право постійно проживати в цих країнах.
Або взагалі відмінити вимогу мати печатку у паспорті щоб чоловіки віком від 18 до 60 років при наявності дійсного закордонного документу мали змогу повернутися до своїх сімей та домівок.

Маємо надію що Україна то є демократична держава, яка поважає європейські цінності і права людини.

Також хочемо нагадати що кріпацтво відмінили у 1861 році, а радянський союз припинив своє існування у 1991 році.

Автор: Нестеренко Андрій Миколайович

Станом на 18 серпня петицію підписали 141 особа з 25000 необхідних.