Виїзд студентів за кордон

ОСВІТА, НАУКОВА, НАУКОВО-ТЕХНІЧНА, ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

В Україні уряд прийняв дискримінаційну постанову (про перетинання кордону),, встановивши нерівні права для Студентів, які навчаються в Україні та студентів, які навчаються за кордоном.
Так, відповідно до абзацу 1-2 частини 3 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають здобувачі фахової перед вищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.
Закон жодним чином не розділяє студентів за місцем їх навчання.
Однак, відповідно до п. 2-6 Постанови КМУ № 57, від 27.01.95 року "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України" - виїзд за кордон під час особливого періоду, осіб зазначених у абзаці 2 частини 3 статті 23 "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", тобто студентам аспірантам та іншим здобувачам освіти заборонено.
У той же час, згідно інформації розміщеної на офіційному сайті Державної прикордонної служби, студентам, які навчаються за кордоном виїзд дозволено.
Така ситуація створює нерівні права для студентів, які навчаються за кордоном відносно студентів, які обрали місцем навчання Україну.
При цьому, згідно статті 57-1 ЗУ “Про освіту”, держава під час воєнного стану зобов'язана забезпечити дистанційне навчання для студентів. А отже де знаходиться студент, за кордоном чи в Україні, немає значення, він все рівно може виконувати свої обов'язки та місію - відновлення економіки післявоєнної України.
Така ситуація створює додаткову конкурентну привабливість іноземним ВУЗам. Як наслідок відтік грошей та талантів з країни. Оскільки, навчання в умовах небезпеки, коли страна знаходиться під обстрілами агресора та створення деякими органами виконавчої влади перепон для безпечного набуття освіти, незважаючи на декларацію, закріплену у законі - продовження навчання студентами під час війни, не сприяє розвитку привабливості української освіти.
Не має значення де буде фактично знаходитись студент за кордоном чи в Україні, головне, щоб він навчався в Українському ВУЗі і бажав повернутись у правову державу, а ні у державу. яка створює безпідставні перепони для реалізації прав студентів та небезпеку під час його навчання.
А отже необхідно внести зміни в п. 2-6 Постанови КМУ № 57, від 27.01. 95 року "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України". виклавши його у наступній редакції:
2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб,
визначених в абзацах третьому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", виключивши з постанови студентів, аспірантів, докторантів та інших здобувачів освіти, як осіб, які не можуть перетинати кордон під час війни.

Автор: Савко Дарія Юріївна

Станом на 18 серпня петицію підписали 945 осіб з 25000 необхідних.