Дозволити українцям купувати воєнні облігації у “ПРИВАТБАНКУ” через Privat24 від 1 облігації без використання електронного цифрового підпису

ФІНАНСОВА, ПОДАТКОВА, МИТНА ПОЛІТИКА

Дозволити українцям купувати воєнні облігації у Акціонерному Товаристві Комерційний Банк “ПРИВАТБАНК” через його електронний інтернет-сервіс Privat24 на суму від 1 тис. (1 облігація) без використання електронного цифрового підпису із використанням стандартних способів підтвердження операцій в інтернет-сервісі Privat24

Щонайменше з часів Венеціанської республіки європейські держави фінансують свої воєнні видатки через запозичення грошей у своїх громадян у формі облігацій, які дозволяють державам уникати емісії і підвищення податків.

Під час Другої світової війни найвідомішими прикладами запозичень на війну були облігації США і СРСР. Не виняток і Україна, яка дозволяє своїм громадянам купувати воєнні облігації.

Втім держава, у особі власника банку - Міністерства фінансів і Наглядової ради Банку лише формально дозволила державному “Приватбанку” продавати воєнні облігації більшості його клієнтів 18 мільйонів українців.

Практично українська держава усунула більшість населення країни і клієнтів банку від фінансування оборони країни в такий спосіб:

Для купівлі воєнних облігації пересічний клієнт Банку має купити облігацій не менше, ніж на 100 тисяч гривень і затвердити цю купівлю електронним цифровим підписом - на відміну від більшості операцій, які пересічні українці (13,5 мільйона користувачів діджитал банкінгу Приватбанку) роблять у Privat 24.

Такий підхід Міністерства фінансів і керівництва “Приватбанку” робить неможливим для значної частини українців, які є клієнтами цього Банку, купівлю воєнних облігацій. - При тому, що інші банки (Укргазбанк, Укрексімбанк, Альфа-банк, ПУМБ, «Південний») і брокерські контори (ICU, Універ Капітал,Dragon Capital, БТС Брокер), послугами яких користується набагато менше українців, аніж є клієнтів у “Приватбанку”, дозволяють нашим громадянам купівлю від 1 облігації на суму 1000 грн.

Щоб попередити 1) емісію, яка спричиняє інфляцію, 2) підвищення податків під час війни, 3) залучити максимум коштів громадян на фінансування оборони країни, і 4) покращити матеріальне становище більшості українців під час війни за рахунок державних доходів

Знизити кількість облігацій, які можна купити на Privat24 з 100 штук до 1 і із 97 (100) тис. грн. до 1 тис. грн. і дозволити клієнтам “Приватбанку” купувати облігації без ЕЦП (електронного цифрового підпису), якого не має більшість громадян України, натомість використовуючи стандартну ідентифікацію громадян в Privat24. Це дозволить десяткам мільйонів громадян вкладати свої кошти у державний бюджет країни протягом усієї війни і повоєнної відбудови. В тому числі такі інвестиції зможуть робити ті українці, які досі мають доступ до Privat24, але зараз перебувають за кордоном чи в окупації і через це не можуть використати свої безготівкові кошти на рахунках у “Приватбанку”.

Автор: Тишкун Юрій Ярославович

Станом на 3 жовтня петицію підписали 54 особи з 25000 необхідних.