Скасування державного регулювання цін на дизель та бензин

ЕКОНОМІЧНА, ЦІНОВА, ІНВЕСТИЦІЙНА, ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА, РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА ТА БУДІВНИЦТВО, ПІДПРИЄМНИЦТВО

Запровадження державного регулювання цін на дизельне пальне та бензин призвело до дефіциту на ринку палива, зростання тіньового ринку продажу палива (з встановленням цін, які на 50% вищі, ніж запроваджені в рамках державного регулювання), що в умовах воєнного стану призводить до уповільнення економічного активності та зростання соціальної напруги (https://kosatka.media/uk/category/blog/news/benzin-po-60-pochemu-proizoshel-skachok-cen-i-kogda-situaciya-stabiliziruetsya

Зважаючи на постулати економічної теорії (https://www.investopedia.com/terms/p/price-controls.asp), висновки міжнародних досліджень (https://edition.cnn.com/2022/01/18/economy/price-controls-inflation/index.html) та коментарі топ-менеджерів, колишніх урядовців і вітчизняних журналістів (https://www.unian.ua/economics/energetics/ekonomist-pavlo-kuhta-nazvav-sposobi-virishennya-problemi-z-palivom-novini-sogodni-11818974.html

пропонується скасування Постанови КМУ від 14 травня 2021 р. № 474 та Постанови КМУ від 29 березня 2021 р. № 450

Це дасть змогу
1) подолати дефіцит палива (оскільки в поточних умовах, коли верхня межа цін обмежена, трейдерам просто невигідно його продавати, а тому вони або його не завозять, або продають на тіньовому ринку за завищеними цінами, або продають по талонах, ціна на які не регулюється, але які доступні лише для продажу юридичним особам)
2) зменшити реальну ціну на заправках, оскільки:
- в поточних умовах на тіньових заправках ціна встановлюється з врахуванням надбавки за ризик.
- загальнонаціональні мережі продають паливо лише по талонах. При цьому талони закуповуються юридичними особами по ціні, яка на 20-30% є вищою, ніж роздрібна ціна, рекомендована Урядом. Натомість в країні сформувався тіньовий ринок перепродажу талонів (https://www.olx.ua/d/uk/uslugi/syre-materialy/q-%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D1%8B-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%B7%D0%B8%D0%BD/) й ті, хто перепродують талони, також додають до їх вартості ще 20-30% надбавки за ризик)

Автор: КОЗЛОВСЬКИЙ АДРІАН ТАРАСОВИЧ

Станом на 3 жовтня петицію підписали 65 осіб з 25000 необхідних.