Ротація добровольців ТрО у зоні активних бойових дій та виконання зазначених в петиції вимог

ДІЯЛЬНІСТЬ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ, ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ТА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

У березні-квітні 2022 року декотрі батальйони ТрО було відправлено в зони ведення активних бойових дій, часто на нульові позиції. Зазначимо, що такі дії суперечать Закону України “Про основи національного спротиву” у редакції від 19 лютого 2022 року. Згідно якого не передбачається можливість здійснювати виконання завдань територіальної оборони на всій території України, включаючи райони ведення воєнних (бойових) дій. Ця можливість передбачена у змінах (№6521) до вище наведеного закону, які не вступили в дію на період подання даної петиції. Таким чином добровольців ТрО, які знаходяться на позиціях гарячих бойових дій, не мали права відправляти на нульові позиції.

Зазначимо, більшість представників ТрО на місцях не були готові психологічно, часто фізично до виконання завдань на нульових позиціях відповідно ворога. Наразі відомо про велику кількість втрат (згідно інформації від близьких та рідних). Такі добровольці тероборони (які вступили в ТрО в кінці лютого - на початку березня 2022 року) в більшості випадків не пройшли відповідного медичного огляду (як результат присутні добровольці, які не придатні до війської служби за станом здоров’я), не пройшли навчання щодо надання медичної допомоги, володіння зброєю, не пройшли тактико-спеціальної підготовки, також не було проведене бойове злагодження, добровольці не забезпечені основним оснащенням тощо.

Наразі ми спостерігаємо низький моральний стан, мотивацію, втрату сил у добровольців ТрО на позиціях в зоні активних бойових дій. Тому останнім часом в соціальних мережах почали з’являтися звернення добровольців ТрО, їх рідних та друзів про привернення уваги до того, що непідготовлені тероборонівці знаходяться на позиціях, де вони не мають права бути відповідно до їх досвіду та знань, що призводить до значних втрат особового складу. Нагадаємо, що ці добровольці були кинуті в зону бойових дій у березні-квітні 2022 року, та увесь цей час гідно тримають свої позиції.

Проте, добровольці ТрО станом на початок червня є виснаженими, потребують перегрупування та відновлення, аби через декотрий час повернутися з новими силами для боротьби з окупантами.

Відповідно до вищевказаного просимо:

1. Організувати ротацію добровольців ТрО, які були відправлені до зони активних бойових дій ДО затвердження Верховною Радою України змін до Закону України “Про основи національного спротиву”, аби добровольці пройшли необхідний медичний огляд, навчання, отримали необхідну психологічну допомогу та підписали відповідний контракт, аби продовжувати виконання завдань в зоні активних бойових дій.

2. Добровольців ТрО, які були відправлені до зони активних бойових дій ДО затвердження Верховною Радою України змін до Закону України “Про основи національного спротиву” та які за власним бажанням, психологічно та/або фізично не готові виконувати накази в зоні активних бойових дій, направити на виконання своїх обов’язків на територію їх створення.

3. Надалі формувати сили територіальної оброни згідно кроків, які передбачені в порядку вступу до ТрО. Пройти необхідне навчання, аби мати знання та навички для виконання наказів у зоні активних бойових дій.

4. Передбачити терміни ротації для добровольців ТрО, які опинилися в зоні активних бойових дій, від 2 до 6 тижнів залежно від поставлених завдань.

Автор: Каритун Світлана Василівна

Станом на 3 жовтня петицію підписали 890 осіб з 25000 необхідних.