Фінансування вищих закладів освіти України і Національної академії наук

ЕКОНОМІЧНА, ЦІНОВА, ІНВЕСТИЦІЙНА, ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНА, РЕГІОНАЛЬНА ПОЛІТИКА ТА БУДІВНИЦТВО, ПІДПРИЄМНИЦТВО

Петиція про законодавчу заборону залишкового фінансування прикладних і фундаментальних наукових досліджень, науково-технічних розробок на рівні меншому 1.5 % ВВП України за попередній бюджетний рік, шляхом невідкладного внесення Президентом відповідного законопроєкту
задля прийняття Закону України "Про введення безумовного бюджетного правила фінансування науки в Україні".

Передбачити, що проєкт бюджету на наступний бюджетний рік в сукупності за статтями бюджетних програм КПКВК 2201040, 2201300, 2201390, 6541030, 6541140, 6541230 та в обов'язковому порядку повинен передбачати безумовні видатки на суму не менше 1.5 відсотки від обсягу ВВП України за попередній бюджетний рік.

Така ініціатива відповідає інтеграційним вимогам та позиції ЄС, дасть змогу зупинити довоєнне і повоєнне знищення наукового потенціалу України, зупинити спроби Міністерства фінансів України під будь-якими приводами планомірно скорочувати і без того критично недостатнє фінансування науки в Україні. Ми забуваємо, що грантове фінансування наукових програм ЄС - це бюджетне фінансування в межах європейського співтовариства. Наразі фінансування науки в Україні в 6-7 разів нижче допустимої норми. Неможливо отримати значущі результати наукової і науково-дослідної діяльності без належних інвестицій, їх дослідного впровадження шляхом замовлень дослідних партій продукції у існуючих наукових парках.

Автор: Чупило Єва Олегівна

Станом на 18 серпня петицію підписали 3 особи з 25000 необхідних.