Повністю виключити з шкільної навчальної програми авторів, що сповідували шовіністичні, імперські погляди щодо українців та української державності.

ОСВІТА, НАУКОВА, НАУКОВО-ТЕХНІЧНА, ІННОВАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ

Відповідно до оновленої програми предмета «Зарубіжна література» Міністерство освіти та науки України залишило Гоголя та Булгакова у навчальній програмі із закордонної літератури. На вибір вчителя до них може додатись Короленко, Ільфа, Кузнецов та Петров.

Також у МОН повідомляють, що «у шкільному курсі «Закордонна література» вивчатимуться твори письменників, які писали російською мовою, але життя та творчість яких були тісно пов'язані з Україною».

Вважаємо абсолютно неприйнятним таке рішення Міністерства освіти. Адже творчість автора не може розглядатись окремо від його біографії та суспільно-політичної позиції. А проживання автора на території України - не є причиною вивчати твори, зміст яких може нести згубний вплив на формування дитячої свідомості та містити хибні наративи. Більшість з вищенаведних авторів сповідували відкрито шовіністичні, імперські та українофобні настрої щодо Української держави та українців. У своїх творах вони неодноразово применшують роль та вагомість української нації, романтизують образ Імперської Росії, використовують зневажливі етноніми «хохол», «малорос».

Зважаючи на це, вимагаємо, ще раз, терміново переглянути зміст навчальної програми та повністю виключити з шкільної навчальної програми авторів: Булгакова, Гоголя, Короленка, Ільфа, Кузнецова та Петрова.

Автор: Тарахтій Владислав Сергійович

Станом на 4 жовтня петицію підписали 535 осіб з 25000 необхідних.