Запровадження тимчасової спрощеної процедури (порядку) отримання громадянами – інвесторами будівництва житла, права на заселення у таке житло та права на його експлуатацію

ЖИТЛОВА ПОЛІТИКА

Зважаючи на такі, що тривають форс-мажорні обставини на території України, а саме:
1) Пандемія COVID-19;
2) Повномасштабне вторгнення (військова агресія) рф на суверенну територію України,
пропонуємо створити міжвідомчу робочу групу профільних фахівців та спеціалістів для опрацювання можливостей щодо розробки та запровадження в Україні тимчасової (на час дії воєнного стану) спрощеної законодавчо унормованої процедури отримання громадянами-інвесторами будівництва житла права на заселення у таке житло та на його експлуатацію до введення будинку в експлуатацію за умови якщо це не спричиняє небезпеки для життя, здоров’я та майна мешканців відповідного будинку та інших осіб.

Сьогодні, в умовах триваючої військовій агресії рф проти України, більшість будівельних компаній не мають можливості продовжувати будівництво житлових будинків згідно раніше задекларованих графіків виконання будівельних робіт.

Деякі з них взагалі були вимушені зупинити будівництво по різним причинам: виїзд спеціалістів за кордон, суттєве здорожчання будівельних матеріалів (подекуди в два-три рази), дефіцит паливно-мастильних матеріалів (на початку військової агресії), відсутність попиту на первинному ринку нерухомості та ін.
Водночас, зважаючи на жахливі руйнування та знищення житлової нерухомості в Україні внаслідок бойових дій, ракетно-артилерійських обстрілів та бомбардувань, багато наших громадян втратили своє житло, вимушені були змінити місце свого проживання, переїхати до рідних, друзів та близьких в інші місцевості, орендувати квартири тощо.

В Україні існує достатньо велика кількість об’єктів незавершеного будівництва різного ступеня готовності, зокрема об’єкти незавершеного будівництва, які фактично та по суті готові до заселення мешканців та можуть експлуатуватися згідно свого призначення, проте, в силу формальних обставин, включаючи необхідність дотримання законодавчих та нормативно-правових вимог, будівельних норм та правил, що визначають порядок завершення будівництва житла та його готовність до експлуатації, оформлення права власності на нього, громадяни позбавлені можливості починати заселення таких будинків. Подекуди йдеться про незначний обсяг незавершених будівельних робіт без яких будинок може експлуатуватися хоча б й без достатнього рівня комфорту притаманного умовам мирного часу (наприклад відсутність ліфтів, завершення благоустрою прилеглої території тощо).

На нашу думку, в цей вкрай складний для нашої країни час, ми всі разом, маємо зробити все для того, щоб по можливості забезпечити людям право та можливість заселитися та проживати у житлі, за яке вони свого часу вже розрахувалися повністю виконавши свої інвестиційні зобов’язання і відтак мають право на достойне та гідне проживання у власному житлі до завершення всіх адміністративних та юридичних процедур щодо оформлення права власності на нього.

Автор: Пляс Сергій Анатолійович

Станом на 29 січня петицію підписали 106 осіб з 25000 необхідних.