Скасувати відрахування аліментів з додаткових винагород військовослужбовцям за участь в бойових діях

СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

В умовах повномасштабної війни України з російською федерацією наші військовослужбовці почали отримувати додаткову винагороду за службу в умовах воєнного стану та за безпосередню участь в бойових діях.
Постановою КМУ №1263 від 11.11.2022 ці виплати також підпадають під доходи, з яких вираховуються аліменти.

Ця постанова має бути скасована з декількох причин:
1. Це не робота, а служба. Вони не поїхали за кордон на заробітки, і не втікли від війни.
2. Багато військовослужблвців було мобілізовано навіть не дивлячись на те, що вони мали офіційну роботу і повністью білу зарплатню, з якої платили і податки, і аліменти.
3. Військовослужбовці отримують ці кошти за ризик для свого життя, за те що вони далеко від своїх близьких, рідних і дітей, за те що вимушені жити в умовах, які більшість цивільних і не уявляють, за те що служать захищаючи Батьківщину, своїх дітей і своїх колишніх теж.
4. Саме з цих коштів військовослужбовці забезпечують себе всім необхідним, починаючи від носків, і до автомобілів. Теплі речі, побутова техніка, сантехніка, амуніція, ремонт техніки і автомобілів часто ложиться на плечі наших захисників.
5. Як каже сімейний кодекс, батьки мають брати рівну участь у вихованні і забезпеченні дитини. Тобто не може бути так, що мати дитини заробляє в 4 рази менше ніж отримує аліментів на дитину. Абсолютно зрозуміло, що такі гроші будуть витрачатися не на потреби дитини.
6. Ті мобілізовані, які сумлінно платили аліменти і до мобілізації, не мають за свій подвиг, за ті умови в яких вони живуть, за те що знаходяться далеко від рідних забезпечувати тепер де-факто не тільки своїх дітей, а й сім'ї колишних дружин(чоловіків) з їх нинішніми чоловіками, що ховаються від мобілізації. Більш того, в разі загибелі військовослужбовця, ці особи ще й отримають компенсацію за його смерть.
7. Що буде кориснішим для дітей: щоб батьки повернулася з війни живими, цілими, здоровими, і продовжували їх забезпечення і подтримку надалі, або щоб особи, які отримують і розпоряджаються виплаченими аліментами, отримали від військовослужбовців коштів більше, ніж вони реально витратять на потреби дітей?

Саме з огляду на вищевикладене, внесені зміни мають бути скасовані та переглянуті на засадах совісті, справедливості і рівноправ'я обох з батьків.

Один із компромісних варіантів - не вираховувати аліменти з винагороди за безпосередню участь військовослужбовців у бойових діях (так званих "бойових" 70 000 грн).
Коли воїни приїдуть з війни живі, цілі і здорові, вони самі витратять ті гроші, які і якщо змогли зібрати, щоби провести час зі своїми дітьми.

Автор: Сокіл Ігор Олександрович

Станом на 29 січня петицію підписали 1194 особи з 25000 необхідних.