Запровадити державну програму утилізації відпрацьованих батарейок та акумуляторів

ЕКОЛОГІЯ ТА ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

Ситуація, коли відпрацьовані батарейки та акумулятори попадають на сміттєзвалища побутових відходів та отруюють землю, з якої годуємося ми, та будуть годуватись наші нащадки є варварською та неприпустимою у Європейській державі. На даний момент, нажаль, в Україні відсутнє діюче та сучасне законодавство стосовно утилізації батарейок та акумуляторів.

Пропонується гармонізувати українське законодавство з законодавством ЕС в частині утилізації (переробки) відпрацьованих хімічних джерел струму (батарейок та акумуляторів). Зокрема імплементувати положення Директиви 2006/66/EC, що регулює виробництво, продаж та переробку батарей, а саме:

1. Встановити граничні розміри шкідливих для здоров'я людей та довкілля хімічних речовин, що можуть міститись у батареях, що реалізуються на території України, а саме: ртуті, кадмію та свинця та ввести відповідне маркування.
2. Виробники та дистриб’ютори батарей повинні запровадити механізм та вирішувати логістичні питання утилізації батарейок та аккумуляторів, або сплачувати відповідний цільовий утилізаційний внесок, що залежіть від об'ємів продукції, що поставляється ними на український ринок.
3. Споживач повинен мати можливість безоплатно здати батарейки на утилізацію у тому місці, де він їх придбав.
4. Проведення заходів популяризації культури сортування відходів з акцентом не на економічний, а на екологічний бік проблеми.
5. Запровадження моніторингу співвідношення кількості вироблених/ввезених в Україну та перероблених хімічних джерел струму.
6. Запровадження діючої системи відповідальності за порушення екологічного законодавства усіх суб’єктів: від виробників та імпортерів до кінцевого споживача.
7. Опціонально: тарифне стимулювання ввозу таких хімічних джерел струму, що є більш екологічними.
8. Опціонально: підтримання культури утилізації хімічних джерел струму серед усіх шарів населення шляхом встановлення гарантованої державою знижки на придбання нових батарейок та акумуляторів, за умови здачі на утилізацію такої ж кількості відпрацьованих.

Автор: Токар Сергій Сергійович

Станом на 25 червня петицію підписали 304 особи з 25000 необхідних.