Петиція до КМУ щодо відкритих даних

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

Забезпечення доступу до публічної інформації є одним з перших стратегічних завдань для розбудови електронного урядування та спрощення взаємодії держави та суспільства. Необхідні зміни до законодавства були прийняті ще в 2015 році, коли Верховна Рада України внесла зміни до Закону України «Про доступ до публічної інформації». До цього закону було включено поняття «відкритих даних» - публічної інформації у форматі, що дозволяє її автоматизоване оброблення електронними засобами, вільний та безоплатний доступ до неї та подальше використання.

Проте, вимоги ЗУ «Про доступ до публічної інформації» та Постанова Кабінету Міністрів України № 835 «Про затвердження Положення про набори даних які підлягають оприлюдненню у формі відкритих даних» (далі – Положення КМУ № 835) повністю або частково не виконуються Державною фіскальною службою України, Міністерством юстиції України та Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Оперативне оприлюднення інформації державними органами дозволило б:
1) дізнаватися про рейдерську атаку у день зміни директорів/учасників юридичних осіб;
2) перевіряти надійність контрагента та уникати «фіктивних» підприємств;
3) отримувати інформацію про введення спеціальних санкцій щодо суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності одразу після їх застосування;
4) аналізувати роботу Державної фіскальної служби щодо відшкодування ПДВ;
5) знаходити корпоративні права державних службовців та перевіряти їх декларації.

У зв’язку з цим, просимо:
1. Доручити Міністерству юстиції України внести зміни до Наказу Міністерства юстиції України від 28.03.2016 № 897/5 «Про затвердження Переліку інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції» з метою опублікування відкритих даних щодо засновників юридичних осіб та кінцевих бенефіциарів та щоденного оновлення наборів даних.
2. Забезпечити опублікування Державною фіскальною службою України наборів даних щодо платників ПДВ та інформації про відшкодування ПДВ у порядку, передбачено Положенням КМУ № 835.
3. Забезпечити опублікування Міністерством економічного розвитку і торгівлі України у форматі відкритих даних інформації про застосування спеціальних санкцій, передбачених Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність» у порядку, передбачено Положенням КМУ № 835.

Сайт проекту OpenDataBot та перелік організацій, що підтримують петицію — https://opendatabot.com/petition

Автор: Іванкін Олексій Юрійович

Станом на 27 травня петицію підписали 1510 осіб з 25000 необхідних.