Продовжити державну програму "теплих кредитів" та виділити 1,9 млрд. грн. на її фінансування

ЖИТЛОВА ПОЛІТИКА

В умовах різкого зростання тарифів на послуги з опалення вкрай важливою є державна допомога для проведення енергоефективних заходів населенням. Це дасть зможу зменшити обсяги споживання енергоресурсів у своїх домівках до 60%, водночас, заощадити для країни мільярди кубометрів газу та електроенергії.

Проте, з 1січни 2017-го року українців можуть позбавити вагомого стимулу проводити енергоефективні заходи у своїх домівках, ефективного інструменту, що протягом останніх років дозволив нам наблизитися до енергетичної незалежності.

Державна Програма «теплих кредитів», яка протягом травня 2015 – листопада 2016 року допомогла реалізувати енергоефективні заходи 452 ОСББ/ЖБК на суму 57,3 млн. грн., завдяки якій 154 318 фізичних осіб підвищили енергоефективність житла або замінили газові котли на суму 2,5 млрд. грн., – може не отримати коштів у 2017 році.

Якщо влада припинить дію Програми «теплих кредитів», це означатиме повну капітуляцію системних змін у спробі термомодернізації житлового фонду.
Урядова Програма «теплих кредитів» забезпечувала можливість для українців отримати часткове відшкодування державою тіла кредиту на енергозберігаючі матеріали та обладнання. Без державної підтримки українці не будуть мотивовані повноцінно термомодернізувати житло, а отже – зменшити споживання енергоресурсів.

Ми вітаємо суттєві кроки, які вже зробив Кабінет Міністрів на шляху до створення Фонду Енергоефективності. Проте, за оптимістичними прогнозами, Фонд може повноцінно запрацювати лише навесні 2017 року, що створить значний пробіл у державній підтримці енергоефективних заходів.

Закликаємо Кабінет Міністрів та Верховну Раду України подбати про внесення до проекту Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік» видатків на фінансування заходів з енергозбереження у житловому секторі на суму як мінімум 1,9 млрд грн для продовження Державної цільової економічної програми енергоефективності і розвитку сфери виробництва енергоносіїв з відновлюваних джерел енергії та альтернативних видів палива (Програми «теплих кредитів»).

Автор: Бойко Тетяна Богданівна

Станом на 24 лютого петицію підписали 695 осіб з 25000 необхідних.