Врятуйте українські річки

ЕКОЛОГІЯ ТА ПРИРОДНІ РЕСУРСИ

До вас звертаються українці, стурбовані катастрофічним станом річок та озер нашої батьківщини. Cтан водойм різко погіршується через повсюдні порушення Водного кодексу, які майже завжди залишаються безкарними.

Зокрема, це:
- Масові скиди з каналізаційних очисних споруд, що не відповідають вимогам Правил охорони поверхневих вод від забруднення зворотними водами. У більшості сіл та невеликих міст очисні споруди відсутні, зупинені або не функціонують належним чином.
- Мінприроди роками не може забезпечити зупинку забруднення навіть відомими джерелами, як наприклад, Понінківською картонно-паперовою фабрикою.
- Численні самовільні скиди домогосподарствами неочищених побутових стічних вод з вмістом фекалій та побутової хімії. Люди виводять свої стоки у найближчі водойми і це явище набуло масового характеру.
- Скиди неочищених стічних вод об’єктами малого бізнесу. Автомийки, невеликі кафе, готелі часто не мають жодних очисних споруд.
- Забудова, розорювання та інше господарське використання водоохоронних зон, у тому числі влаштування звалищ. Городи та поля, приватна забудова, заклади харчування, що розміщуються у водоохоронних зонах, зводять нанівець природоохоронний ефект останніх.

У результаті:
- Офіційно щороку у водойми скидається близько 300 млн кубометрів неочищених стоків. Насправді, ми не можемо оцінювати повну картину стану водойм, оскільки статистика оперує лише офіційними даними про скиди, а моніторинг ведеться далеко не у повному обсязі через брак фінансування.
Більше сотні пляжів по всій Україні не можна використовувати через загрозу здоров’ю.
- У 90% проб дніпровської води фіксується перевищення вмісту забруднювачів.
- У річках та озерах по всій Україні щоліта масово гине риба, збіднюється видовий склад.
- Водні об’єкти втрачають рекреаційні та естетичні властивості.

За українським законодавством забруднювач повинен сплачувати кошти на компенсацію шкоди, завданої довкіллю. Але на практиці це не працює: державний нагляд за поводженнями зі стічними вода часто відсутній, а штрафи за порушення - мізерні. Однією з прогалин у законодавстві є можливість оплачувати лише водопостачання за відсутності каналізації. Це підштовхує споживачів води до порушень при поводженні зі стічними водами: вони незаконно скидаються або вивозяться асенізаційними автомобілями. Однак, останні масово зливають стічні води у невстановлених для цього місцях. Люди та підприємства не бачать притягнення забруднювачів до відповідальності, а тому продовжують скидати неочищені стічні води, каналізацію до річок, канав, потічків.

Вимагаємо:
- Кардинально збільшити штрафні санкції за незаконні скиди стічних вод та за порушення водоохоронних зон, що має зробити таку діяльність економічно не вигідною.
- Відновити повномасштабний моніторинг стану водойм та нагляд за дотримання природоохоронного законодавства.

Державна природоохоронна політика має призвести до відновлення річок та озер України. Без радикальних змін та постійної уваги ми продовжимо втрачати національні водні багатства. Органи місцевого самоврядування мають нести відповідальність за стан водойм на їх території та забезпечити якісну роботу очисних споруд. Оцінкою роботи місцевих органів влади має бути не кількість витрачених коштів, а стан води у річках та озерах.

Про результати розгляду петиції повідомте, будь ласка, за адресою: office@ecoclubrivne.org

Автор: Мартинюк Андрій Миколайович

Станом на 19 листопада петицію підписали 152 особи з 25000 необхідних.