Безкоштовний доступ до інформації з Держреєстру нерухомості

ДІЯЛЬНІСТЬ ЦЕНТРАЛЬНИХ ОРГАНІВ ВИКОНАВЧОЇ ВЛАДИ

6 жовтня 2015 в Україні були відкриті реєстри нерухомості, траспортних засобів та землі. Цей революційний для України крок забезпечив доступ до інформації про статки посадовців та виявлення фактів незаконного збагачення, що стало основою для багатьох антикорупційних розслідувань і звільнень корупціонерів. Це доводить важливість безперешкодного доступу до цієї інформації для кожного громадянина в Україні, особливо у зв'язку із запуском системи електронного декларування.

На жаль, однією з перешкод для отримання інформації на сьогодні є платні витяги з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (реєстр нерухомості). Особливо це відчутно для журналістів-розслідувачів та громадських активістів, які щоденно перевіряють декларації посадовців, зокрема тих, що з'являються у системі е-декларування. Встановлення такої плати за будь-яку виписку суперечить ідеї, цілям та завданням законопроекту, який відкрив зазначений реєстр від 6 жовтня 2015.

Доступ до базової інформації з Реєстру нерухомості може і має бути безкоштовним.

Саме тому ще навесні 2016 року було підготовлено проект постанови Кабінету Міністрів про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1127 «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Проект пропонує змінити порядок надання інформації таким чином, щоб за надання інформації з Державного реєстру в електронній формі щодо суб'єкта або об'єкта станом на дату та час подання пошукового запиту без використання додаткових параметрів пошуку плата не стягувалася. Таким чином буде забезпечений безкоштовний доступ до базової інформації з реєстру. Більше того, Міністр юстиції Павло Петренко на початку 2016 року публічно підтримував ідею безкоштовного доступу до інформації з Реєстру нерухомості. Однак минуло півроку, а жодного руху в цьому напрямку немає.

Звертаємось до Кабінету Міністрів України з проханням затвердити постанову про скасування плати за отримання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Автор: Дрік Олександра Миколаївна

Станом на 24 лютого петицію підписали 815 осіб з 25000 необхідних.