Оголосити міжнародний конкурс на створення Музею пам’яті жертв Голодомору 1932-33 рр.

КУЛЬТУРА ТА КУЛЬТУРНА СПАДЩИНА, ТУРИЗМ

Відповідно до Указу Президента №523/2016 від 26.11.2016 р. «Про заходи у зв’язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932 - 1933 років в Україні - геноциду Українського народу» Кабінет Міністрів має забезпечити в установленому порядку вирішення питань щодо розвитку Національного музею "Меморіал жертв Голодомору", зокрема, щодо будівництва другої черги музею. Для цього у Державному бюджеті на 2017 р. вже передбачено 14,25 млн. грн.

Президент підкреслив, що музейна частина має відповідати «кращим зразкам музейно-меморіального мистецтва».

Єдиний спосіб забезпечити це – оголосити відкритий міжнародний конкурс на створення концепції та будівництво музею, у якому б взяли участь не тільки українські, а й найвідоміші світові компанії, що спеціалізуються на проектуванні музеїв. Тільки за таких умов наша держава зможе побудувати музей, який стане не тільки потужною просвітницькою установою, але й належним вшануванням мільйонів жертв Голодомору.

У зв’язку з цим пропонується:

1) оголосити відкритий міжнародний конкурс на створення концепції та будівництво музею;
2) оскільки проектування та будівництво музею фінансуватимуться з залученням коштів державного бюджету, для запобігання зловживанням забезпечити прозорість усіх процедур закупівель (зокрема, через систему Prozorro).

Кирило Галушко, історик, координатор проект «LIKБЕЗ. Історичний фронт» (www.likbez.org.ua), член Громадської ради при Президентові України з питань національної єдності

Автор: Галушко Кирило Юрійович

Станом на 6 червня петицію підписали 35 осіб з 25000 необхідних.