Електронні петиції

Надбавка за вислугу років працівникам бухгалтерських служб 3903 52
Пільгове розмитнення авто для учасників бойових дій 3053 35
Зменшення пенсійного віку жінкам до 55 років 2402 51
Ст 185 ^14 КУПАП «Злісна непокора поліцейському, образа честі та гідності працівника Національної поліції України» 2025 28
Про скорочення штату керівників АТ"УКРЗАЛІЗНИЦЯ" до 500 чол, підвищення зарплати працівникам АТ"УКРЗАЛІЗНИЦЯ" на 50%, крім посадовців вищої ланки. 1139 58
Збільшення посадових окладів педагогічних та науково-педагогічних працівників 1008 55
Тема звернення Підписали Залишилось
Автомобільна дорога - дорога, що призначена для безперервного, безпечного та зручного руху транспортних засобів 361 76
Про зменшення стажу роботи в органах прокуратури України необхідного для призначення пенсії 323 65
Скасування постанови про підвищення розміру державних зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності 283 63
Відміна заборони на встановлення індивідуального опалення поквартирно 266 69
Повна заборона вивезення чорнозему, дерев та інших природних ресурсів батьківщини за територію України 260 63
Одночасно підвищення мінімальної заробітної плати до 10000,00 грн., зниження податкового навантаження до 18% (50/50) 169 63
Доступне розмитнення євроавто для усіх українців 152 69
Встановити граничний розмір для підтримки петиції до 10000 голосів 130 69
Реконструкція аварійного «Гаївського» мосту магістральної дороги міжнародного та державного значення Е50/Е85 та М12/М19 в місті Тернопіль на вул. Об’їзній. 98 76
Дозволити працівникам Національної поліції України влітку нести службу у формених шортах 94 64
Про запровадження державної програми перероблення сміття 66 85
Щодо соціального захисту учасників війни (відновлення права на безкоштовний пільговий проїзд) 32 84
Про відшкодування матеріальної і моральної шкоди органами прокуратури та судами , за незаконне затримання та тримання під вартою. 9 84
Про визнання незадовільною боротьби правоохоронних органів із застосуванням психотронної зброї, психотронним терором та дистанційним катуванням за допомогою мікрохвильової зброї 6 87
Звернутися до Кабінету Міністрів України 5 87
Щодо упорядкування грошового та пенсійного забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу та деяких інших осіб 5 87
Прожиточный минимум и пенсии граждан 1 90
передача у власність співвласникам багатоквартирних будинків земельних ділянок, на яких розміщено ці будинки 0 90
Переглянути усі петиції

Остання відповідь

Щодо заборони продажу та використання торгівельними мережами та громадянами поліетиленових пакетів (пластикових мішків, пакетів або торбинок), окрім виготовлених з екологічно чистих матеріалів

Показати повний зміст петиції

Відповідає:

ГРОЙСМАН ВОЛОДИМИР БОРИСОВИЧ

Відповідно до статті 40 Конституції України і статті 23-1 Закону України “Про звернення громадян” Кабінетом Міністрів розглянуто розміщену на офіційному веб-сайті Кабінету Міністрів України (Єдиний веб-портал органів виконавчої влади) електронну петицію щодо заборони продажу та використання торговельними мережами та громадянами поліетиленових пакетів (пластикових мішків, пакетів або торбинок), окрім виготовлених з екологічно чистих матеріалів, яку підтримали більше 25 тис. громадян.
Повідомляємо, що скорочення виготовлення і використання надлегких пластикових пакетів у країнах ЄС здійснюється відповідно до Директиви 2015/720/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 29 квітня 2015 р. про внесення змін до Директиви 94/62/ЄС щодо зменшення споживання легких пластикових пакетів. Процес наближення законодавства України до законодавства ЄС, зокрема у сфері охорони навколишнього природного середовища, поставив на порядок денний питання правового регулювання виготовлення, використання та утилізації виробів із пластику в Україні згідно з чинними директивами та регламентами ЄС.
З метою реформування сфери поводження з відходами Урядом схвалено Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 8 листопада 2017 р. № 820) та затверджено Національний план управління відходами до 2030 року (розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 лютого 2019 р. № 117). У Національному плані передбачено розроблення ряду законопроектів, зокрема проекту Закону України “Про управління відходами” і проекту Закону України “Про упаковку та відходи упаковки”.
Проект Закону України “Про управління відходами”, схвалений на засіданні Уряду 22 травня 2019 р., визначає основні напрями державного регулювання у сфері управління відходами з урахуванням європейських підходів, що базуються на положеннях Рамкової Директиви 2008/98/ЄС Європейського парламенту та Ради від 19 листопада 2008 р. “Про відходи та скасування деяких директив”.
У проекті Закону пропонується впровадити в національне законодавство основоположні принципи та положення європейського законодавства у сфері управління відходами, зокрема запровадити ієрархію управління відходами та розширену відповідальність виробника, систему довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівні.
Водночас Мінприроди розробляє проект Закону України “Про упаковку та відходи упаковки”, який передбачає імплементацію положень Директиви 94/62/ЄС про упаковку та відходи упаковки в національне законодавство. Однією із складових зазначеної Директиви є обмеження виготовлення і використання надлегких пластикових пакетів, встановлення цільових нормативів щодо ефективності збирання та утилізації відходів пластикової упаковки.
З огляду на важливість питання екологічної безпеки імплементація положень законодавства ЄС в національне законодавство повинна здійснюватися шляхом комплексного впровадження європейських директив, як це визначено Національною стратегією управління відходами в Україні до 2030 року.
На сьогодні загальні умови провадження торговельної діяльності суб’єктами оптової торгівлі, роздрібної торгівлі, закладами ресторанного господарства, основні вимоги до торговельної мережі, мережі закладів ресторанного господарства і торговельного обслуговування споживачів (покупців), які придбавають товари у підприємств, установ та організацій незалежно від організаційно-правової форми і форми власності, фізичних осіб — підприємців та іноземних юридичних осіб, що провадять підприємницьку діяльність на території України, визначені Порядком провадження торговельної діяльності і правилами торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 р. № 833.
Ураховуючи викладене, після прийняття законів України, які регулюватимуть питання обігу пластикових пакетів, постанову Кабінету Міністрів України від 15 червня 2006 р. № 833 “Про затвердження Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів”, накази Міністерства економіки України від 11 липня 2003 р. № 185 “Про затвердження Правил роздрібної торгівлі продовольчими товарами” та від 19 квітня 2007 р. № 104 “Про затвердження Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами” буде приведено у відповідність із зазначеними законодавчими актами.

Станом на 15 липня надано відповідь на 6 петицій Переглянути